Indlæg

Hvorfor ledelse er så kritisk!

Vi ved det allesammen, vi taler måske bare ikke så meget om det. Og måske taler vi om det i det forkerte perspektiv. Vi har travlt med at have en holdning til den enkelte leder, men måske skal vi se det hele i et lidt større perspektiv, for det handler ikke nødvendigvis om den enkelte leder, men om Lederens betydning for samfundet.

Hvad er det egentlig der er på spil?

Vi kender godt forskellen på vores følelser, når vi har en leder der er oprigtig interesseret i at udvikle os som mennesker, som har lagt egoet på hylden og så er i stillingen for en større mission – at lede andre. Det får os til at føle os accepteret, som en del af et fællesskab og at vi gør en forskel. Det har vi alle behov for at føle. Det betyder også, at vi kommer hjem til vores familie, med en god følelse. Vi har overskud og selvtillid til at være nærværende.

Det modsatte gør sig desværre også gældende. Så sent som i sidste uge, hørte jeg om en mellemleder, som havde travlt med at markere sig selv som leder, at hakke og tale grimt til medarbejderne. Medarbejdere som disse, føler sig usikre, ikke gode nok og kommer helt sikkert hjem til familien i et trist humør.

Så hvad er der egentlig på spil. Jo ser du, hjemme er vi rollemodeller for vores børn. Hvis vi ikke har det godt og trives, er vi ikke særlig gode rollemodeller. Vi har hverken mentalt overskud eller selvtillid nok til at tage de nødvendige samtaler med vores børn eller ægtefælle for den sags skyld. Vi orker det simpelt hen ikke. Det betyder desværre også at børnene ikke får sat nok grænser, vi stikker dem en Ipad om dagen og en lydbog om aftenen.

Hvordan kommer vores samfund til at se ud, hvis vi fortsætter på den måde? Hvis vi tillader mellemledere at køre medarbejderne i sænk? Og hvor er den overordnede ledelse i dette tilfælde? Har de selv så travlt, at de ikke opdager hvordan mellemlederen i virkeligheden leder andre?

Mange bliver ledere af de helt forkerte grunde. Det handler om bonussystemer, magt og indflydelse – overhovedet ikke om at lede og udvikle andre mennesker. Lederen har dermed en kæmpe indflydelse på medarbejderens ve og vel – og dermed vores samfund. Med 30.000 daglige sygemeldinger pga. mentale problemer, så MÅ der være et potentiale. Det kræver at vi gør op med ledere, som er drevet af andet end at udvikle medarbejderne og forretningen.

Det kan gøres ved at den øverste ledelse er meget opmærksomme på hvilke ledere de selv leder, hvad der motiverer dem og hvordan deres medarbejdere har det. Det kan IKKE gøres vha. trivselsmålinger alene. Ikke alle svarer ærligt på disse af frygt for, at man kan se hvem der skriver hvad. Eller af frygt for at HR ruller det helt store show ud, men aldrig kommer til det virkelige problem, som er lederen. Det vil ingen tale om.

Så hellere havde et samfund hvor folk er syge og ikke kan magte hverdagen. Eller et samfund, hvor mennesket ikke har mental kapacitet til at tage sig af familien – altså virkelig tage ansvar for familien.

Forstil dig en verden bygget på medmenneskelighed, fællesskab, læring og udvikling. Det kan vi sagtens skabe, ikke ved at lave mere lederudvikling, men ved at tage kritisk stilling til hvilke ledere vi har til at lede andre.

Vi skal skabe rum og rammer på arbejdspladserne, som gavner vores samfund – ikke det modsatte! Det stiller krav til lederne, som skal være enormt selvbevidste.

Vi skal skabe rum og rammer på arbejdspladserne, som gavner vores samfund – ikke det modsatte. Det stiller krav til lederne, som skal være enormt selvbevidste.

Om forfatteren

Mie har mere end 10 års erfaring fra strategiimplementering. Gennem en stærk strategisk forståelse og en evne til at eksekvere, har Mie omsat strategi til handling både i mindre og store virksomheder via foredrag, undervisning, ledelse og selvledelse, herunder Hotel d’Angleterre og København Lufthavne A/S. Mie brænder for at udvikle virksomhederne, så de bevarer deres konkurrenceevne – ved at holde fokus på strategi, ledelse og kultur.

Mie har en M.Sc i strategisk ledelse samt en BA (hons.) i Int. Business. Begge fra skoler i Frankrig. Derudover, har hun en Master Practioner i NLP samt en række kurser – primært indenfor strategi, ledelse, kommunikation og facilitering

 

Kommentarer lukket til Hvorfor ledelse er så kritisk!